Veri aktarımı, bir iletişim yöntemiyle bir yerden başka bir yere aktarılan her türlü bilgidir. Örneğin; bu sayfayı görünür kılmak için tüm metinler, resimler ve diğer veriler internet üzerinden bilgisayarınıza aktarılmıştır.
Bilgisayar ağları, ağ kullanıcılarının kaynakları paylaşmasına ve iletişim kurmasına yardımcı olur. Dosya aktarımı ise bilgisayar sistemleri arasında veri dosyalarının değişimini ifade eder.
USB sabit sürücüler ve bellek sürücüleri, bilgisayarlar arasında veri aktarmanın kolay bir yoludur. Ayrıca iyi bir yedekleme çözümüdür. Bilgiler cihaza kopyalandıktan sonra okuyucudan başka bir bilgisayara kopyalanabilir.
Belgeler, multimedya, grafikler, metin ve PDF’ler dahil olmak üzere veri dosyaları yapılandırılmış veya yapılandırılmamış olabilir. İndirme veya yükleme kullanılarak paylaşılabilir ve kuruluş içinde veya dışında iletilebilir.
Dosya aktarımı genellikle; bir ağdaki bilgisayarlar arasında bilginin nasıl iletildiğini tanımlayan bir dizi kural olan bir iletişim protokolü tarafından yönetilir. FTP yani dosya aktarım protokolü; aktarım kontrol protokolü (TCP) ve köprü metni aktarım protokolü (HTTP), günümüzde kullanılan yaygın standartların örnekleridir.
Dosya Aktarımının Evrimi
Dosya aktarımı, insanların dijital içeriği dağıtmak için disketlerin ötesine bakmaya başladığı 1970’lerde başladı. İlk çevrimiçi dosya paylaşım platformlarından biri, topluluk üyelerinin haber öğeleri göndermesine izin veren bir elektronik bülten tahtası olan Usenet’ti. İşlevsellik, kullanıcıların veri dosyalarını haber grubundaki diğer kişilerle paylaşmasına olanak sağladı.
1985 yılında ilk iletişim protokolü FTP ortaya çıktı. Dosya aktarım standardı, kullanıcıların aynı kurallar ve sözdizimi kümesini kullanarak farklı bilgisayar sistemleri arasında veri iletmesine izin verdi.
1990’lara gelindiğinde, internet dünya çapında iletişimin yolunu açarak insanların devasa bir bilgisayar ağı üzerinden bilgi paylaşmalarını sağladı. America Online (AOL), ilk İnternet servis sağlayıcılarından biri oldu. Dosya aktarımı da dahil olmak üzere çeşitli web hizmetlerine sahip abonelik tabanlı bir e-posta platformu sundu.
Napster müzik sitesi 1999’da kuruldu ve kullanıcıların mp3 ses dosyalarını yaşıtlarıyla paylaşmalarını sağladı. İlk yıl, dolaşımda 4 milyon şarkı vardı. 2 Site genellikle ilk eşler arası dosya paylaşım hizmeti olarak kabul edilir. 2000’li yılların başında Gnutella ve Freenet gibi diğer paylaşım ağlarının önünü açtı.
Bugün, dijital bilgi akışını yönetmek için birçok yüksek hızlı dosya aktarım çözümü mevcuttur. Dropbox ve iCloud gibi bulut depolama sistemleri, kullanıcıların her türden dijital dosyayı (fotoğraf ve video dahil) site dışında depolamasına olanak tanır. Hizmeti kullanarak, insanlar herhangi bir cihazdan herhangi bir cihazdaki dosyalara erişmesi ve bunları aktarması mümkündür.
Veri Aktarımının Zorlukları Nelerdir?
Veri aktarımları genellikle güvenli kurumsal verileri bir iş ortağıyla paylaşmak için kullanılır. Veriler kurumsal çevrenin ötesine geçtiğinden, verilerin güvenliğini sağlamak için özen gösterilmelidir. Güvenliğin yanı sıra veri aktarımının bir başka zorluğu da karmaşıklıktır. Yüzlerce veya binlerce dosya içeren veri aktarımları, verilerin tamamen ve doğru bir şekilde kopyalandığından emin olmak ve ayrıca zaman, dosya boyutu ve hedef gibi meta veriler dahil olmak üzere aktarılanların geçmiş bir kaydını oluşturmak için bir raporlama ve izleme bileşeni gerektirir. Veri aktarımı genellikle işlenmesi uzun zaman alabilen çok büyük dosyalar içerdiğinden performans da bir endişe kaynağıdır.
Veri Aktarımının Faydaları Nelerdir?
Güvenli bir veri aktarım süreci, kuruluşların uyumluluk gereksinimlerini karşılamasını sağlayacaktır. Kuruluşun tam olarak hangi bilgilerin paylaşıldığını bilmesi ve herhangi bir anormalliğin araştırılabilmesi için işlemlerin bir kaydını sağlayacaktır. Ayrıca, yüksek derecede otomasyon ve performans artışı sağlayarak işlemi tamamlama maliyetlerini en aza indirecektir.
Yazan: Makbule Arı