Bilgi güvenliği yönetim sistemi, firmaların finansal ve fikri haklarını korumalarına yardımcı olan uluslararası standartlar bütünüdür. Bu yönetim sistemini kuran firmalar, olası riskleri tanıyabilir ve gelecekte riskli durumlara daha iyi hazırlanabilir. Aynı şekilde en önemli unsurun veri yani bilgi olduğu günümüzün dijital çağında daha fazla verimlilik vaat etmektedir.
Endüstri hırsızlığının ve bilgisayar korsanlığının geliştiği bu dönemde bilgi güvenliği firmaların zorlandığı bir konu oluyor. Üstelik firmalar için bilgiyi yalnızca kötü amaçlı üçüncü kişilerden korumak da yetmiyor. Bilgiyi yok olmaktan korumak da firmaların hassas olduğu mevzular arasında. İşte ISO 27001 işletmelerin bu tür ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla düzenlenmiş türlü standartları içeriyor.
ISO/IEC 27001, Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi (ISMS) gereksinimlerini tanımlayan ve denetlenebilir tek uluslararası standarttır. Yeterli ve orantılı güvenlik denetimleri seçilmesini sağlama amacı ile tasarlanmıştır. ISO / IEC 27001 standartları, ISO kuruluşu ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından ortaklaşa hazırlanmıştır. ISO 27001 standartlarını oluşturan maddeler; Bilgi Teknolojileri, Güvenlik Teknikleri, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, Gereksinimler şeklindedir. ISO / IEC 27001 standardı, ISO 27000 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardının baş unsurlarından biridir. Sistem belgelendirme çalışmaları ISO/IEC 27000 zemini üzerinden hazırlanmaktadır.
ISO 27001 ve Firmalar
ISO 27001 belgesi, çeşitli kurum ve işletmelerin organizasyon yapılarına bilgi güvenliği yönetim sistemi inşa etmelerini sağlayan bir sertifikadır. Bu yönetim sistemini kendi uygulamalarına adapte eden firmalar, ISO tarafından yayımlanan standartlara uyduklarını belli eder.
Böylece firmanın içindeki bilgi yönetimi, risk yönetimi ve güvenlik uygulamaları daha verimli bir halde gerçekleşir. Böylece ISO 27001 belgesi, kamuda ve özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin güvenli ve verimli dijital bilgi yönetim sistemi kurmalarını sağlar.
Bu standartları sağlayıp ISO 27001:2015 Belgesi’ne uygun görülmüş bir firma:
- Geleceği için kritik önem teşkil eden bilgileri çeşitli yedekleme protokolleri ile güvence altına almıştır.
- Endüstriyel bilgi hırsızlığına engel olmak için ciddi bir yaklaşım benimsemiştir.
- Müşterisinin bilgilerine önem verdiğini göstermiştir. Günümüzde firmaların hataları dolayısıyla milyonlarca insanın kişisel bilgileri sızdırılabildiğinden bilinçli müşteriler için bu çok önemli bir husustur.
- Bilgisayar korsanlığına karşı önlemini almıştır. Olası bir siber-saldırının getireceği yıkımı azaltmıştır.
- Müşterinin gözünde saygınlık elde etmiştir.