Kalite belgesi, bir kuruluşun yarattığı etkiyi ve verdiği güveni optimum seviyeye getirmek için oldukça önemli bir sertifikadır. Diğer bir deyişle kalite belgesi “Bir ürünün yeterliliğini gösteren belgedir”. Öne sürülen ürün veya hizmetin kalitesi firmanın müşterilerin gözündeki değerini belirler. Bu bakımdan kalite belgesi, müşteri ve işletme kalitesine vurgu yapan bir sertifikadır.
Kalite belgesi almanın firmaya birçok katkısı bulunmaktadır. Bunlardan birisi daha güçlü, üretken ve verimli iş faaliyetlerinin oluşmasını sağlamaktır. Öte yandan da performans ölçümleri, güçlü ve iyileştirilmesi gereken bölümler üzerinde de farkındalık yaratır. Bu belgelerin firmalara daha birçok katkısı mevcuttur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
– Risk ve fırsatları belirler.
– Kalite noktasında çıkabilecek sorunlar ile başa çıkmanın en iyi yoludur.
– Risk temelli düşünce tarzını benimsetir.
– Çıkabilecek sorunların tekrarlanmasını önler.
– Firmaların pazarlama ve satış faaliyetlerinin yükselmesini sağlar.
– Markanın isim ve imajını kuvvetlendirir.
– Çalışanların performansını yükseltir.
– Müşteri memnuniyetini en uygun seviyeye getirir.
– İşletme ve iş süreçleri üzerindeki kontrolü artırır.
Hâlihazırda kalite belgesi veren farklı topluluklar vardır. Bunlar içerisinde en önemlisi şüphesiz ISO’dur. ISO, 1947 yılında İsviçre’de kurulan, teknik ve teknik dışı alanlarda standartların nasıl olması gerektiğini belirleyen bir kurumdur.
Bir firmanın ISO belgesi alması demek 3. taraf denetimlerin gerçekleşmesi sonucu kazanmış olduğu kaliteden bahsetmektedir. ISO belgesi sadece büyük firma ve kuruluşlar için değil aynı zamanda küçük firmalar için de gerekli bir belgedir. ISO belgesi ile beraber iş politikası süreçleri belgelenir ve bu süreçler resmi olarak tanınır. ISO belgeleri kapsamına farklı sektörler için oluşturulmuş çeşitli standartlar da girer. Bu belgelerden bazıları şunlardır:
- ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi
- ISO 45001: İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 10002: Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi
- CE Belgesi: Yasal Mevzuatlara Uyumluluk Belgesi
- ISO 22000: Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
- ISO 13485: Tıbbi Cihaz Yönetim Sistemi
- HACCP Belgesi: Gıda Güvenlik Sertifikası
- ISO 50001: Enerji Yönetim Sistemi
- Helal Sertifikası – Gıda Belgesi
ISO belgesinin firmaya katkıları ortadadır. Bu belge sayesinde hem yurt içinde hem de yurt dışında firmaların rekabet şansı artarak rakiplerine göre daha avantajlı duruma gelir. Bunun yanı sıra belgenin yaptırımları ve gereklilikleri uygulanırken firmaların yönetim standartları oluşmaya başlar ve firmalar kurumsallaşmayı gerçekleştirmiş olur. Bu sayede firmanın faaliyetleri, kişilerin ellerinden çıkarak daha bağımsız ve profesyonel bir yönetime kavuşur. Bununla beraber firmanın müşteri ilişkileri de kuvvetlenir, müşteri odaklı bir firma haline gelir. Bu da firmanın pazar payının artmasına katkı sağlar. Sadece müşteriler ile değil bunun yanında tedarikçiler ile olan ilişkiler kuvvetlenir ve daha sağlıklı ilişkiler kurulur. Uluslararası belirlenmiş bu standartlara uyum, firmaların dünya ülkeleri ile entegre olmasına yardımcı olur.
Tüm bu ve bunun gibi faydalar göz önünde bulundurulduğunda çıkarılacak sonuç ISO kalite belgesi firmaların prestijini yansıtır. Bu belge farklı ölçekteki firmalar için de uygundur ve her işletmeyi güncel piyasa şartlarında bir adım öne çıkartır. Dolayısıyla kalite belgeleri, müşteri memnuniyeti ile birlikte marka imajını güçlendirme konusunda etkili bir yöntemdir.
ISO kalite belgesi almak isteyen bir firmanın takip etmesi gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Firma öncelikli olarak hizmet verdiği alanı belirlemelidir. Daha sonra ISO belgesi almak için şu adımları takip etmelidir:
- Firmanın ihtiyaçları ve hedefleri belirlenmeli
- ISO standartlarına uygun bir yönetim sistemi kurulmalı
- ISO standartlarına uygun sistem uygulamaları yapılmalı, belirlene kriterler iş sürecine uyumlu hale getirilmeli
- ISO standart belgelendirme kuruluşuna başvuru
- Belgelendirme kuruluşu tarafından denetim yapılması
ISO Belgesi için hemen tıklayın.