Verilerimizi nasıl koruruz?
2018’deki Cambridge Analytica skandalından bu yana, yavaş yavaş hepimiz gizliliğimizin ve büyük şirketlerin neredeyse biz fark etmeden verilerimizi nasıl topladığının daha çok farkına varıyoruz. Bunun nedeni kısmen, neredeyse hiç düşünmeden kullandığımız çok sayıda ücretsiz hizmet sunan bir şirket olması ve web’de aradığımız her şeye sahip olmasıdır.
Şirket, gizliliğinizi korumak için size her zaman belirli verileri silme veya yinelenen silme işlemlerini planlama imkânı sunar. Varsayılan olarak etkin olmasa da arama geçmişinizi, konum geçmişinizi ve etkinlik geçmişinizi silebilirsiniz.
Google verilerine baktığınızda ilk dikkatinizi çeken şey, nereye taşındığınızı biliyor olmasıdır. Örneğin, Google Haritalar konum geçmişini etkinleştirdiğinizde size kaydettiği tüm hareketleri görebileceğiniz bir zaman çizelgesi işlevi vardır. Bu, genellikle cihazlarınızda varsayılan olarak etkinleştirilir. Yani yapılandırmayı kasıtlı olarak değiştirmezseniz, tüm adımlarınızı cep telefonunuz, tabletiniz veya Google hesabınızla tanımladığınız diğer herhangi bir cihaz üzerinden takip edecektir.
Tüm bu Google verileri, bir siteden ne zaman ayrıldığınızı, kullandığınız ulaşım araçlarını ve hangi durakları yaptığınızı gösteren düzenli ve kronolojik bir şekilde size sunulmaktadır. Google’ın her şeyi kaydettiği titizlik şaşırtıcı. Ayrıca çok sayıda fotoğraf çekerek seyahate çıktıysanız, Google cep telefonunuzla nerede ve ne zaman fotoğraf çektiğinizi de bilecek ve size yolu nasıl yaptığınızı ve nasıl yaptığınızı görerek her şeyi düzenli bir şekilde gösterecektir. Araba yolculukları ile yaya olarak yapılan yolculukları dahi ayırt eder. Bunu, fotoğraflarınızdaki meta verileri kullanarak ve topladığı konum bilgileriyle çapraz referans vererek yapar.
Ve bu aracın ötesinde, Google yedeklemesiyle başka sürprizler de buldum. Bir tarafta, son günlerde hareket ettiğiniz koordinatları ve bunu nasıl yaptığınızı görebileceğiniz konum geçmişi olan bir klasör var. Google Haritalar gibi, ancak ham kodla.
Google’ın ayrıca İnternette yaptığınız tüm aramaları ve Google’a ait portallarda tükettiğiniz içerikleri topladığı ve sakladığı bir Etkinliğim bölümü vardır. Burada sadece arama motoru üzerinden yapılan aramaları değil, Chrome’da ve Android’inizde yaptığınız aramaları da bulacaksınız.
Google, tarayıcı geçmişinizi silseniz bile verileri saklar.
Web sitesi ayrıca her bir mobil uygulamayı kaç kez kullandığınızı da kaydeder. Daha da kötüsü, Chrome’un geçmişini temizleseniz bile tüm bu veriler görünmeye devam ediyor. Tabii ki, faaliyetinizin her girişinde, görünmesini istemiyorsanız herhangi bir veriyi manuel olarak silebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:https://www.nesilteknoloji.com/google-arama-motorunu-degistiriyor/
Yazan: Makbule ARI