Günlük dilde “e-ticaret” terimi, World Wide Web’de çevrimiçi alışveriş anlamına gelir. Verilerin uzaktan iletilmesi yoluyla satın alma/satma süreci olarak tanımlanabilmektedir. Bu yaklaşım, ticari şirketlerin küresel pazardaki e-trende uyum sağlama konusundaki geniş politikasına özgüdür. E-ticaret, iş ortakları, tedarikçiler ve müşteriler arasında elektronik hesaplama sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilen her türlü ticari ve finansal işlemleri içerir.
Ancak elektronik ticaret (e-ticaret), pazarlama ve tanıtım kampanyaları, bilgi alışverişi ve potansiyel ortaklar arasında müzakereler gibi birçok başka faaliyeti içerir. Ürün ve hizmetleri uzaktan satın almak/satmak/internet kullanmaktan daha fazlasını ifade eden bir kavramdır.
Bir şey daha eklemek önemlidir. E-ticaret, ürünleri dünya çapında pazarlamak için en büyük şansı sunar. Öncelikle müşteriler ve tüccarlar arasındaki coğrafi engelleri ortadan kaldırarak potansiyel müşteri sayısını artırır.
Çevrimiçi İşletmeleri Etkileyen e-Ticaret Yasaları Nelerdir?
- Birleşik Krallık GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) ve 2018 Veri Koruma Yasası: Özellikle kişisel verilerin işlenmesi, saklanması ve aktarılması açısından müşteri verilerinin korunmasını yönetir.
- Elektronik Ticaret Düzenlemeleri : Web sitenizin hüküm ve koşullarını gösterme, fiyatlandırma ve teslimat ücretleri hakkında net bilgi sağlama ve herhangi bir ticari iletişimin göndericisini belirleme gereksinimi de dahil olmak üzere web sitesi kullanıcılarınızla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini belirler.
- Tüketici Koruma (Mesafeli Satış) Yönetmeliği 2000 : çevrimiçi satışla ilgili olarak tüketici (B2B değil genel halk) haklarını korumayı amaçlar.
- Gizlilik ve Elektronik İletişim Düzenlemeleri 2003 (PECR) : Ticari iletişimde çerez kullanımı ve doğrudan pazarlama ile ilgili gereksinimleri yönetir.
E-ticaret Direktifi
2000/31/EC E-ticaret Direktifi, elektronik ticaretin içinde çalışabileceği yasal bir çerçeve oluşturur. Yönerge, bilgi toplumu hizmeti sağlayan ve Avrupa Ekonomik Birliği içinde yerleşik gerçek veya tüzel kişiler için geçerlidir.
Direktifte “bilgi toplumu hizmeti” tanımı çok geniştir. Tanım temel olarak, verilerin işlenmesi ve depolanması için elektronik ekipman aracılığıyla ve hizmet alıcısının bireysel talebi üzerine, normalde ücret karşılığında sağlanan herhangi bir hizmeti kapsar.
Bilgi toplumu hizmetleri; çevrimiçi gazeteler, veri tabanları, finansal hizmetler, profesyonel hizmetler ve eğlence hizmetleri gibi mal ve hizmet satışı da dahil olmak üzere çevrimiçi gerçekleştirilen çok çeşitli ekonomik faaliyetleri kapsar. Ayrıca, bir iletişim ağı aracılığıyla bilginin iletilmesi, bir iletişim ağına erişim sağlanması, bilgilerin barındırılması veya e-posta yoluyla ticari iletişim sağlanmasından oluşan hizmetleri de içerir. Hizmetler, e-posta ve cep telefonu dahil olmak üzere diğer elektronik araçlar kullanılarak da sağlanabilmektedir.
Elektronik Ticaret (EC Direktifi) 2002 Düzenlemeleri
Elektronik Ticaret 2002 Düzenlemeleri, Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üye ülkesindeki tüketicilerle iş yaparken çevrimiçi perakendecilerin ve hizmet sağlayıcıların uyması gereken yasal kuralları belirler. Yönerge, tüketicilere çevrimiçi işlemlerde sağlanması gereken bilgileri belirler. Bir perakendeci/hizmet sağlayıcı, direktifin gerektirdiği bilgileri sağlayamazsa, tüketici ile olan sözleşmesi geçersiz olabilir ve üye devlet perakende yasasını ihlal ediyor olabilir.
Yönerge kapsamındaki hizmetler, ücretli ve ücretsiz çevrimiçi bilgi hizmetlerinin sağlanmasını, reklam, profesyonel hizmetler, eğlence, internet ve telefon hizmeti sağlanması gibi ürün ve hizmetlerin çevrimiçi satışını içerir.
Perakendeciler/hizmet sağlayıcılar, elektronik yollarla iş yaparken tüketicilere aşağıdaki bilgileri sağlamalıdır:
- Sipariş vermeyle ilgili teknik adımlar.
- Bir sözleşmenin yapıldığı şartlar ve koşullar. Bu bilgiler, yeniden üretilebilecek ve saklanabilecek şekilde tüketicinin kullanımına sunulmalıdır.
- Fiyatlar net olmalı, vergi veya nakliye masraflarının dahil olup olmadığını belirtmelidir.
- Servis sağlayıcının adı, e-posta adresi
- Siparişin elektronik yollarla kabulü ve sipariş sürecinde yapılan giriş hatalarının nasıl düzeltileceği hakkında bilgi.
- Şirket ise, şirketin sicil numarası ve tescil yeri.
- Hizmet sağlayıcının üyesi olduğu herhangi bir ticari veya profesyonel birliğin kayıt numarası dahil olmak üzere üyelik ayrıntıları.
Bu gerekliliklerin herhangi bir şekilde ihlali, yasal görevin ihlali olarak kabul edilir. Tüketici bir siparişteki hataları nasıl düzeltebileceği konusunda bilgilendirilmezse sözleşme fes edile bilir.
Yazar: Makbule Arı