En basit ifadeyle bulut bilişim, farklı hizmetlerin internet üzerinden sunulmasıdır. Bu kaynaklar; veri depolama, sunucular, veri tabanları, ağ iletişimi ve yazılım gibi araçları ve uygulamaları içerir.
Dosyaları özel bir sabit sürücüde veya yerel depolama aygıtında tutmak yerine, bulut tabanlı depolama onları uzak bir veri tabanına kaydetmeyi mümkün kılar. Bir elektronik cihazın web’e erişimi olduğu sürece, verilere ve onu çalıştıracak yazılım programlarına erişimi vardır.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- Bulut depolama, daha büyük depolama alanına ihtiyaç duyan bireyler ve verimli bir tesis dışı veri yedekleme çözümü arayan işletmeler arasında giderek daha popüler hale geldi.
- Bulut tabanlı depolama, dosyaları uzak bir veri tabanına kaydetmeyi ve talep üzerine geri almayı mümkün kılar.
- Hizmetler hem kamu hem de özel olabilir. Bununla birlikte kamu hizmetleri bir ücret karşılığında çevrimiçi olarak sağlanırken, özel hizmetler belirli müşterilere bir ağ üzerinde barındırılır.
- Bulut güvenliği, BT’de giderek daha önemli bir alan haline geldi.
Bulut Bilişimi Anlama
Erişilen bilgilerin uzaktan bulutta veya sanal bir alanda bulunması nedeniyle bulut bilişim bu şekilde adlandırılmıştır. Bulut hizmetleri veren şirketler, kullanıcıların dosyaları ve uygulamaları uzak sunucularda depolamasına ve sonrasında tüm verilere İnternet üzerinden erişmesine olanak tanır. Bu nedenle, kullanıcının erişim elde etmek amacıyla belirli bir yerde olmasının gerekmediği ve kullanıcının uzaktan çalışmasına izin verdiği anlamına gelir.
Her biri diğerinden farklı olan çeşitli bulut türleri vardır. Bunlar;
Herkese Açık Bulut (Public Cloud) – Üçüncü taraflarca sunulan herkes bir genel bulut kullanabilir. Hizmetlerini sunucularda ve internette depolama sağlar. Bunlar tüm donanım, yazılım ve genel altyapıyı yöneten ve kontrol eden üçüncü taraf şirketler tarafından işletilmektedir. Müşteriler, hemen hemen herkes tarafından erişilebilen hesaplar aracılığıyla hizmetlere erişir.
Özel Bulut (Private Cloud) – Herkese açık değil, tek bir varlık özel bulut kullanıyor. Genel olarak bir işletme veya kuruluş olmak üzere belirli müşteriler için ayrılmıştır. Firmanın veri hizmet merkezi, bulut bilişim hizmetini barındırabilmektedir. Birçok özel bulut bilişim hizmeti, özel bir ağ üzerinde sağlanır.
Hibrit Bulut (Hybrid Cloud) – Genel bulut ile özel bulutu karıştıran bir model. Adından da anlaşılacağı üzere hem genel hem de özel hizmetlerin bir kombinasyonudur. Bu model türü, kullanıcıya daha fazla esneklik sağlar ve kullanıcının altyapısını ve güvenliğini optimize etmeye yardımcı olur.
Çoklu Bulut (Multi Cloud) – Birden fazla bulut satıcısının hizmetlerini birleştiren bir yapı.
Bulut Hizmetleri Türleri
Hizmet türünden bağımsız olarak bulut bilişim hizmetleri, kullanıcılara aşağıdakileri içeren bir dizi işlev sağlar:
- E-posta
- Depolama, yedekleme ve veri alma
- Uygulama oluşturma ve test etme
- Verileri analiz etme
- Ses ve video akışı
- Talep üzerine yazılım teslimi
İş Dünyası
İşletmeler bulut bilişimi farklı şekillerde kullanabilir. Bazı kullanıcılar tüm uygulamaları ve verileri bulutta tutarken, diğerleri hibrit bir model kullanarak belirli uygulamaları ve verileri özel sunucularda ve diğerleri bulutta tutar.
- Google Cloud
- Amazon Web Services (AWS)
- Microsoft Azure
- IBM Cloud
- Alibaba Cloud
Bulut Bilişim Güvenli Mi?
Yazılım ve veriler bulut bilişimde uzaktan depolandığından veri güvenliği ve platform güvenliği büyük bir endişe kaynağıdır. Bulut güvenliği, bulut tabanlı hizmetlerde depolanan dijital varlıkları ve verileri korumak için alınan önlemleri ifade etmektedir. Bu verileri korumaya yönelik önlemler arasında diğerlerinin yanı sıra iki faktörlü yetkilendirme (2FA), VPN kullanımı, güvenlik belirteçleri, veri şifreleme ve güvenlik duvarı hizmetleri bulunur.
Kaynak: https://dergipark.org.tr/
Yazan: Makbule Arı