Bulut bilişim tabanlı yazılım, bütün sektörlerden şirketlere yerel bir uygulama veya tarayıcı vasıtasıyla herhangi bir cihazdan yazılım kullanma yeteneği de dahil olmak üzere bir dizi avantaj sunar. Sonuç olarak, kullanıcılar dosyalarını ve ayarlarını tamamen sorunsuz bir şekilde diğer cihazlara taşıyabilirler.
Bulut bilişim, birden çok cihazdaki dosyalara erişmekten çok daha fazlasıdır. Bulut hizmetleri sayesinde kullanıcılar, e-postalarını herhangi bir bilgisayarda kontrol edebilir ve hatta Dropbox ve Google Drive gibi hizmetleri kullanarak dosya depolayabilir.
Uygulanabilir bir bulut bilişim alternatif haline gelmeden önce, şirketlerin maliyetli bilgi yönetimi teknolojisi ve altyapısını satın alması, inşa etmesi ve sürdürmesi gerekiyordu. Şirketler, yüksek maliyetli sunucu merkezlerini ve BT departmanlarını, çalışanların görevlerini tamamlamak için çevrimiçi olarak bulutla etkileşime girdiği hızlı internet bağlantıları için değiştirebilir.
Maliyet Optimizasyonu
Bulut Bilişimin en önemli avantajlarından biri maliyet tasarrufudur. Herhangi bir gerçek donanım gerektirmediği için paradan tasarruf etmenizi sağlar.
Rekabet Avantajı
Bulut bilişim size rekabette bir adım önde olmanızı sağlar. Bulut hizmetlerinin en büyük özelliklerinden biri, kurulum için zaman veya para harcamadan en güncel programlara istediğiniz zaman erişebilmenizdir.
Hızlı Dağıtım
Bulut bilişim, uygulamaları hızlı bir şekilde dağıtımınıza olanak tanır. Sonuç olarak bulutu kullanmak istiyorsanız, tüm sisteminiz birkaç dakika içinde çalışır duruma gelebilir. Ancak gereken sürenin uzunluğu şirketinizde kullanılan teknolojiye bağlıdır.
Veri Yedekleme ve Geri Yükleme
Veriler buluta kaydedildikten sonra, şirket içinde zaman alan bir prosedür olan verileri yedeklemek ve geri yüklemek çok daha kolaydır.
Otomatik Entegrasyon
Yazılım entegrasyonu, bulutta otomatik olarak gerçekleşen bir şeydir. Yani uygulamalarınızı tercihlerinize göre kişiselleştirmek ve entegre etmek için ekstra bir çalışma yapmanız gerekmeyecek.
Güvenilir Destek
Bulut barındırmanın en önemli avantajlarından biri güvenilirliğidir. Bulut Bilişim ile gelişmiş çevrimiçi güvenlik ve desteğe her zaman güvenilir erişime sahip olacaksınız.
Daha Kolay Erişilebilirlik ve İş Birliği
Yerinde veya uzak yerlerde çalışan çalışanlar, şirketin tüm hizmetlerine hızlı bir şekilde erişebilir. Bulut bilişim platformu sayesinde çeşitli ülkelerdeki çalışanlar daha kolay ve güvenli bir şekilde etkileşimde bulunabilmektedir.
Sonsuz Depolama Kapasitesi
Bulut, neredeyse sonsuz depolama alanı sağlar.
Çoklu Kullanım
Daha iyi kaynak kullanımı: Kiracının makinenin tüm işleme kapasitesini kullanma olasılığı düşük olduğundan, bir bilgisayarı tek bir kiracıya ayırmak verimsizdir. Mevcut kaynakların kullanımı, makineleri çok sayıda kiracı arasında paylaşarak optimize edilir.
Ölçeklenebilirlik
Bulut bilişim her zaman mevcuttur ve talepteki artışa uyum sağlamak için otomatik olarak ölçeklenebilmektedir. Kullanım başına ödemeye izin verir ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan ve kullandığınız kadar harcama yapmayı kolaylaştırır.
Bulut Bilişimin Dezavantajları?
Bulut bilişimin getirdiği tüm hız, verimlilik ve yeniliklerle birlikte doğal olarak riskler de var.
Güvenlik, en başta hassas tıbbi kayıtlar ve finansal bilgiler söz konusu olduğunda, bulut için her zaman büyük bir endişe kaynağı olmuştur. Düzenlemeler, bulut bilişim hizmetlerini güvenlik ve uyumluluk önlemlerini artırmaya zorlasa da bu devam eden bir sorun olmaya devam ediyor. Şifreleme hayati bilgileri korur, fakat bu şifreleme anahtarı kaybolursa veriler de kaybolur.
Her teknolojide olduğu gibi hem çalışanlar hem de yöneticiler için bir öğrenme eğrisi mevcuttur. Ancak birçok kişinin bilgiye tek bir portal üzerinden erişmesi ve bunları değiştirmesi nedeniyle, yanlışlıkla yapılan hatalar tüm sisteme aktarılabilmektedir.
Performans Düzeyleri
Bir bulut ortamında çalıştığınızda, uygulamanız diğer kuruluşlar için kaynak sağlayıcı olarak da hizmet veren bir sunucuda çalışır. Kiracınızın herhangi bir bencil etkinliği veya bir DDOS saldırısı, paylaşılan kaynağınızın performansını düşürebilir.
Teknik Zorluklar
Bulut bilişim, kesintilere ve diğer teknolojik sorunlara eğilimlidir. En büyük bulut hizmeti sağlayıcı firmaları bile, mükemmel bakım standartlarını sürdürmelerine rağmen sorunlarla karşılaşılabilmektedir.
Güvenlik Endişeleri
Bulut bilişim hizmetlerini kullanmanın bir diğer dezavantajı da güvenlik riskidir. Bulut bilişim kullanıyorsanız, şirketinizin tüm hassas verilerini üçüncü taraf bir bulut bilişim hizmet sağlayıcısıyla paylaşacağınızı bilmelisiniz. Bu bilgilere bilgisayar korsanları tarafında erişilebilir.
Kesinti Süresi
Bulut bilişim ile uğraşırken, kesinti süresini de hesaba katmak önemlidir. Bunun nedeni, bulut sağlayıcınızın diğer şeylerin yanı sıra elektrik kesintileri, zayıf internet erişimi ve hizmet bakımı olabilir.
İyi İnternet Bağlantısı
Bulut bilişim internet kullanımını zorunlu kılmaktadır. İnternet erişiminiz yoksa bulutu kullanamazsınız. Ayrıca, buluttan veri toplamanın alternatif bir yolu yoktur.
Azaltılmış Bant Genişliği
Birçok bulut depolama hizmeti sağlayıcısı, kullanıcılarının bant genişliği kullanımını kısıtlar. Sonuç olarak, şirketiniz ayrılan bütçeyi aşarsa, ek maliyetler çok büyük olabilmektedir.
Müşteri Desteği Eksikliği
Bulut bilişim firmaları yeterli müşteri desteği sağlamakta zorlanıyor. Ayrıca, teknik bilgisi olmayan kişiler için zaman alıcı bir görev olabilecek, kullanıcılarını SSS’lere veya çevrimiçi desteğe güvenmeye teşvik ederler.
İlgili makale:https://www.nesilteknoloji.com/bulut-bilisim-nedir/
Yazan: Makbule Arı