Akıllı sözleşmeler, blockchain teknolojisinin bel kemiğidir. İnsan müdahalesi gerektirmeyen, bir bilgisayar ağı tarafından otomatik ve şeffaf bir şekilde yürütülen dijital anlaşmalardır.
Akıllı sözleşmeler, belirli koşullar karşılandığında yürütülen kod satırları biçimindeki kendini yürüten kendi kendini uygulayan sözleşmelerdir. Süreçleri otomatikleştirmek veya yeni finansal ürünler yaratmak için kullanılabilirler.
Akıllı Sözleşmelerin Blockchain Uygulaması
Akıllı sözleşmenin amacı, geleneksel sözleşme hukukundan daha üstün güvenlik sağlamak sözleşmeyle ilgili diğer işlem maliyetlerini azaltmakta. Sözleşmeler ilk olarak 1994 yılında Nick Szabo tarafından o zamandan beri çeşitli programlama dillerinde uygulandımıştır.
Blok zinciri teknolojisinde akıllı sözleşmeler, bir sözleşmenin müzakeresini ve performansını kolaylaştıran, doğrulayan veya uygulayan bilgisayarlar protokolleri uygulanır. Akıllı sözleşmenin amacı, geleneksel sözleşme hukukundan daha üstün güvenlik sağlamak sözleşmeyle diğer işlem maliyetlerini azaltmaktır.
Blockchain Nedir?
Blockchain, blog halinde gruplandırılmış merkezi olmayan şekilde saklanır işlemlerin dijital defteri vardır.
Bitcoin’in arkasındaki temel teknoloji olarak Satoshi Nakamoto tarafından icat edilmiştir. Sağlık kayıtları ve hatta emlak dahil olmak üzere, para biriminin ötesindeki diğer alanlarda bilgileri depolamanın ve doğrulamanın bir yolu olarak da benimsenmiştir.
Blok zinciri esasen, verileri kronolojik olarak birbirine bağlanan bloklarda depolayan birden fazla sunucu üzerinde çalışan bir veri tabanıdır. Her blok, bir karma işaretçinin yanı sıra bir zaman damgası ve işlem verileri içerir.
Karma işaretçi, her blok için benzersiz bir tanımlayıcı gibi davranır ve onu, oluşturulduğu zincirdeki önceki bloğa bağlar. Bu işaretçiler, ağda yapılan ilk işleme (ve dolayısıyla ismine) kadar uzanan kesintisiz bir blok zinciri oluşturur.
Neden Blockchain’den Korkmamıza Gerek Yok?
Blockchain teknolojisinin ortaya çıkmasından bu yana, avantajları ve dezavantajları hakkında birçok görüş var. İnsanlar blockchain’in bir tür balon olduğuna inanır; bazıları blockchain’in sadece bir yutturmaca olduğunu düşünür; bazılarıysa blok zincirinin küresel sorunlar için aşırı umut verici bir yüksek teknoloji çözümü olduğuna inanıyor; bazı insanlar blockchain’in iş başvurusu için uygun olmadığını düşünüyor; bazıları de insanlar blockchain’in hayatımızı tamamını değiştireceğini düşünür.
Blockchain teknolojisi 2009’dan beri var ve zamanla gelişti. Zamanlar yeni teknoloji sadece meraklıları ilgileniyordu, ancak bugün birçok büyük şirket işlerini geliştirmek zaten kullanıyor.
Akıllı Sözleşmeler Blockchain Uygulamasının Gelecekteki Eğilimleri
Akıllı sözleşmeler, işlem maliyetlerini basitleştirir, hızlandırır ve düşürür. Uygulamalarına bazı örnekler aşağıda verilmiştir: Oylama, sağlık, tedarik zinciri yönetimi ve finansal hizmetler. Özünde blockchain, kimse tarafından değiştirmeyen, olmayan dağıtılmış belgedir. Tüm işlemleri kalıcı ve halka açık olarak takip eden kalıcı bir defterdir.
İlgili makale:https://www.nesilteknoloji.com/akilli-sozlesmeler/
Yazar: Makbule Arı