Blockchain teknolojisinin ne olduğunu daha iyi kavramamız için, veri ve veri tabanı kavramlarını bilmemiz gereklidir. Kısaca tanımlayacak olursak;
Veri: Ham bilgilerdir.
Veri Tabanı: Sistematik bir veri topluluğudur.
Blockchain, bir iş ağı içindeki işlemleri kaydetmeyi ve varlıkları izlemeyi kolaylaştırırken blok zinciri veri tabanı, bir zincir üzerinde birbirine bağlı bloklarda verileri depolar.
Veri Tabanı ile Blockchain Arasındaki Fark Nedir?
Blockchain, özel bir veri tabanı yönetim sistemi türüdür. Aşağıdaki listede geleneksel bir veri tabanı ile bir blok zinciri arasındaki bazı önemli farklar açıklanmaktadır:
- Blockchain mevcut verilere duyulan güveni zedelemeden kontrolü dağıtır. Diğer veri tabanı sistemlerinde bunun yapılması mümkün değildir.
- Bir işlemde yer alan şirketler kendi veri tabanlarının tamamını paylaşamaz. Bununla birlikte blok zinciri ağlarında her şirket defterin kendi kopyasına sahiptir. Sistem iki defter arasındaki tutarlılığı otomatik olarak korur.
- Çoğu veri tabanı sisteminde verileri düzenleyebilir veya silebilirsiniz. Fakat blok zincirinde yalnızca veri ekleyebilirsiniz.
Blok Zinciri Neden Önemlidir?
Şirketler bilgiye dayalı olarak çalışırlar. Ne kadar hızlı alırlarsa ve ne kadar doğru olursa o kadar iyidir. Anında paylaşılan ve tamamen şeffaf veriler sağladığı için bu tür bilgileri elde etmek için idealdir. Bir blockchain ağı siparişleri, ödemeleri, hesapları, üretim ayrıntılarını ve çok daha fazlasını izleyebilirler. Ek olarak, kullanıcılar tek bir gerçek kaynağı paylaştığından, bir işlemin tüm ayrıntılarını baştan sona görebilirsiniz. Bu da daha fazla güven ve verimlilik oluşturmanıza ve daha fazla fırsat oluşturmanıza olanak tanır.
Blockchain Kilit Unsurları
· Dağıtılmış Defter Teknolojisi
Tüm ağ katılımcıları, dağıtılmış deftere ve onun değişmez işlem kaydına erişebilir. Bu paylaşımlı defter ile işlemlerin yalnızca bir kez nakli olur. Geleneksel iş ağlarında tipik olan tekrarlanan çabalar ortadan kalkar.
· Değiştirilemez Kayıtlar
Hiçbir katılımcı, paylaşılan deftere kaydedildikten sonra bir işlemi değiştiremez. Bir işlem kaydı bir hata içeriyorsa, hatayı geri almak için yeni bir işlem eklenmelidir. Ancak her iki işlem de görünür olacaktır.
· Akıllı Sözleşmeler
İşlemleri hızlandırmak amacıyla akıllı sözleşme, blok zincirinde saklanarak otomatik olarak yürütülme özelliğine sahiptir. Ayrıca, ödenecek seyahat sigortası koşulları ve çok daha fazlası dahil olmak üzere kurumsal teminat transferlerinin koşullarını tanımlar.
Daha fazlası için: https://www.nesilteknoloji.com/blockchain-turleri-nedir/
Yazan: Makbule Arı