Veri maskeleme, çeşitli üretim dışı amaçlar için orijinal olmayan bir kopya oluşturmak üzere verileri şifreleyen bir güvenlik tekniğidir. Veri maskeleme, orijinal üretim verilerinin özelliklerini ve bütünlüğünü korur ve kuruluşların verileri üretim dışı bir ortamda kullanırken veri güvenliği sorunlarını en aza indirmesine yardımcı olur. Maskelenmiş veriler analiz, eğitim test için de kullanılabilir.
Basit örneği, kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri gizlemektir. Bir kuruluşun veri tabanında bir çalışan tablosu olduğunu varsayalım. Çalışan kimliğine ve çalışanlarının her birinin tam adına sahiptir. Veri maskelemeyi kullanarak kuruluşunuz, ortak bir ad ve soyadı kullanan orijinal veri tabanının bir kopyasını oluşturabilir.
Kuruluşlar Neden Veri Maskelemeye İhtiyaç Duyar?
Son yıllarda, veri güvenliği düzenlemeleri çok katı hale geldi. Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) gibi düzenlemelerin getirilmesi, kuruluşları verilerini güçlü bir şekilde korumaya zorladı. Bu, kuruluşun verilerinin test veya analiz için kullanımına önemli bir kısıtlama getirmiştir.
Bir sağlık hizmeti şirketinin müşterilerinin davranışlarını analiz etmek ve incelemek istediğini varsayalım. Analiz çalışmasını harici bir sağlayıcıya yaptırmak isteyebilirler. Müşterilerinizin gerçek sağlık bilgilerini bir sağlayıcıya iletirseniz, veri ihlali olasılığı vardır. Veri maskeleme, bu tür senaryoya yardımcı olur.
Veri, bir kuruluşun en önemli varlıklarından biridir. Veri maskeleme, kuruluşların veri güvenliğinden ödün vermeden verilerden maksimum fayda sağlamasına yardımcı olur.
Veri Maskeleme İş Akışı Seçenekleri
Statik Veri Maskeleme
Statik veri maskeleme iş akışında, orijinal verinin bir kopyası yapılır ve bu kopyaya maskeleme uygulanır.
Dinamik Maskeleme
Dinamik veri maskelemede maske, sistem her kullanıcı isteği aldığında verilerin bir kopyasına uygulanır.
Görünüm Tabanlı Maskeleme
Bu veri maskeleme tekniğinde bir kullanıcı, kullanıcının erişim haklarına dayalı olarak veri talep ettiğinde bir maske uygulanır ve kullanıcı, orijinal verinin “maskelenmiş bir görünümünü” alır. Maskeli görünüm sanal bir tablodur. Görünüm tabanlı dinamik maskeleme, her test kullanıcısının aynı veri ayrıcalıklarına sahip olmayabileceği test ortamlarında uygundur.
Proxy Tabanlı Veri Maskeleme
Proxy tabanlı veri maskeleme, daha yeni bir dinamik veri maskeleme yöntemidir. Bu modelde tüm veri talepleri, hizmet olarak veri maskeleme gerçekleştiren bir proxy sisteminden geçer. Bir uygulama ile bir veri tabanı arasındaki veri işlemi, proxy tabanlı maskelemeye örnek verilebilir. Uygulama, kredi kartı numaraları gibi hassas veriler için çok fazla sorgu yaparsa, proxy sistemi verileri maskeleyebilir.
VERİ MASKELEME GERÇEKTEN NELERDEN OLUŞUR?
Gizleme, anonimleştirme veya takma ad olarak da bilinir. Hassas verilerin hayali ama gerçekçi verilerle değiştirilmesi sürecini de kapsar. Bu işlemin amacı, gizli ve özel bilgileri erişim yetkisi olmayan birinin görebileceği durumlarda korumaktır. Bunu başarmak için farklı teknikler ve maskeleme türleri vardır. Her hâlükârda ilk adım, organizasyonun sahip olduğu tüm gizli verilerin tanımlanmasını ve karartılması gerekenleri tanımlamayı gerektirir. Bunu başarmak için, bu gizli verileri yapısal olarak aynı ancak sayısal olarak farklı verilerle değiştirmeyi başaran çeşitli algoritmalar kullanılır. Gerçek, hassas veriler, orijinal verilerle aynı görünen ve davranan gerçekçi, tamamen işlevsel verilerle değiştirilir. Sonuç olarak, geliştiriciler test ve geliştirme sırasında onlara güvenmeye devam eder. GDPR ve diğer düzenlemeler de uyumlu olacak şekilde korunur.
VERİ MASKELEME SÜRECİ NASILDIR?
Verileri maskelemek için farklı teknikler vardır. Şifreleme, kadar etkili değildir.
Güvenlik açığını azaltmada daha etkili olan şifrelemeye avantajlı bir alternatif sunar.
Şirket bilgilerinin kullanımı, farklı kullanıcılar arasındaki etkileşim ve tabii ki verilerin dışa aktarılması önemli bir güvenlik riski oluşturmaktadır. Şirket için hassas veriler veya örneğin Veri Koruma Kanunu tarafından korunanlar dahil olmak üzere her türlü bilginin tehlikede olduğu birçok durum vardır ve tam da bu nedenle riskleri maskeleyerek önlemek gerekir.
Şifrelenmiş bilgilerin orijinal verilerin açığa çıkma riski deşifre edilmesi gerekirken, bunu gerektirmez.
Şifrelemeden farklı olarak iletimin hedefindeki verileri korumak için ideal çözümdür. Şifreleme ile sağlanandan daha fazla güvenlik arıyorsanız, son kullanıcının gerçek bilgilere erişimi olmayacağından, tersine çevrilebilirliğin gerekli olmadığı durumlarda akıllıca bir seçim olacaktır.
Ve güvenliği tamamen garanti etmek imkânsız olsa da hassas verilerin tanımlanmasına izin verecek küçük bir boşluk her zaman olacağından, gizlemenin modüler olduğunu unutmamalıyız. Ancak, şifrelemeden farklı olarak, son kullanıcı yalnızca maskelenen bilgilere erişebilir, bu nedenle orijinal verilerin asla kimsenin kullanımına sunulmayacağı garanti edilir.
Yazar: Makbule Arı
Şirket hakkında: https://www.nesilteknoloji.com/nesil-teknoloji/