5616 sayılı kanun maddesi ile internet erişiminin kontrol edilmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle internet üzerinden gerçekleştirilen siber suçlar büyük ölçüde engellenmekte. Ayrıca suç içeren olaylarda sorumlu veya sorumluların tespit edilmesine fayda sağlamaktadır. Ayrıca, kullanıcıların internette ve yasa dışı ve kötü niyetli amaçlarla yanlış yönlendirilmesini de önleme imkanı olur. İçerik koruma amaçlı kullanılmaktadır.
5651 Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 5651 sayılı yasa, devlet kurumlarına, özel şirketlere veya kullanıcılara yönelik bir tavsiye değildir. İlgili yasanın gereklilikleri zorunlu tutulmuştur. Yasal şartlara uymayan tüm erişim sağlayıcılar yasal yaptırımlara tabi olacaktır. Bunları ihtar, kapatma, yayından kaldırma, para cezası ve hapis olarak sayabiliriz.
- Kanunda öngörülen tedbirler, kullanıcıların menfaatlerini tamamen korur. Bunlara uyulmaması durumunda kullanıcılarda ekonomik kayıplara neden olur. Bazen de kurumların ve özel şirketlerin itibar kaybına ve bu tür kayıplara da neden olur.
5651 Sayılı Kanun Kimleri Kapsamaktadır?
Birden fazla kullanıcının bir veya birden fazla internet bağlantısı üzerinden hizmetlere erişimini ücretli veya ücretsiz olarak sağlayan tüm kurum ve kuruluşlar için geçerlidir. Kanun metni, farklı kapsamlarla iki kısma ayrılmıştır.
a) İnternet erişimini hizmet amaçlı veya işlerinin devamlılığını sağlamak için çalışan ya da ziyaretçilerine kullandıran kurum ve kuruluşlar.
– Kamu kurumları
– Özel şirketler
– Hastaneler
– Okullar
– Alışveriş merkezleri vb. gibi kurumlar
b) İnternet erişimini kazanç elde etmek amacıyla kullanıcıların hizmetine sunan işletmeler.
– İnternet Cafeler
– Oteller
– Ücretli kullanımın söz konusu olduğu Cafe vb. gibi işletmeler.
Kurum ve şirketlerin hizmet veya kâr amacıyla kullanıcılarına sundukları internet erişim hizmetlerinin kanunla kontrol edilmesi gerekmektedir. Erişim sağlayıcının kanuna göre genel yükümlülüklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Kullanıcıların yasal içeriği olmayan WEB sayfalarına erişmesini engelleyin.
-Kayıt tutma ve erişim günlüğü. (Tarih ve zaman mührü)
-Ağlarına bağlı kullanıcıların dahili IP kayıtlarını tutun.
-Web sitesi varsa ve kendi sunucusunda barındırılıyorsa, lütfen dış ziyaretlerin günlüklerini ve kayıtlarını tutun.
Kullanıcıların yasal içerikte olmayan WEB sayfalarına erişimlerinin engellenmesi ve Erişim log ve kayıtlarının tutulması. (Zaman ve Tarih Mührü ile)
Kullanıcılar, bilgi alışverişi, eğlence, iletişim, hizmet, kendini tanıtma vb. birçok ihtiyacı web sitesi üzerinden karşılayabilmektedir. İnternet hayatımızın vazgeçilmez koşullarından biri olup, beraberinde hem tehdit hem de fayda getirmektedir.
Kötü amaçlı birey(ler), kullanıcıların kişisel bilgilerini kâr amacıyla kullanır ve meşru olmayan kazançlar için kullanıcıların kişisel bilgilerini çalar.
Kanunun ilgili hükümleri, tüm bu olumsuz etkenleri en aza indirecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu nedenle internet ortamında tamamen savunmasız durumda bulunan kullanıcıların hizmet aldıkları kurumlar tarafından korunmasını zorunlu kılmaktadır.
Yasal hükümler, sahte web sitelerinin engellenmesini, kullanıcı bilgilerinin çalınmasına yol açabilecek yasal içerik içermeyen web sitelerinin yasa dışı olarak tanıtılmasını ve suç unsuru içeren tüm web sitelerinin engellenmesini gerektirir ve kullanıcıların ziyaret etmesine izin verilmez.
Ancak, her gün yayınlanan web sayfalarını izlemek neredeyse imkansız olduğundan, gelecekte olası cezai suçları izlemek için web sayfalarını ziyaret eden tüm kullanıcıların günlüklerine saat ve tarih damgası vurulmaktadır. Bu, henüz kara listeye alınmamış, nasıl ve kim tarafından yapıldığını bilen, kurtarılmayı ve korunmayı uman bir web sitesi aracılığıyla yapılabilir. Her türlü yasal veya yasadışı erişim kayıtları tutulmalı ve bu kayıtlar 6 ay ile 2 yıl arasında saklanmalıdır.
Kanunun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Diğer blok yazılarımıza ulaşmak için tıklayın.