5651 sayılı kanuna göre umuma açık internet sağlayan tesisler için internet loglarının verilmesi zorunludur. Sistem PMS, bu ihtiyacı en verimli şekilde yerine getirebilmek için Sistem İnternet Loglama Yazılımını sunmaktadır.
Kurumlar ve Şirketler, çalışanlarına internet erişim sağladığında kanun önünde toplu kullanım sağlayıcı biçiminde değerlendirilir. IP kayıtları, internet erişim kayıtları ve benzeri verileri saklamaktadır. NESİL TEKNOLOJİ sayesinde 5651 Loglama Cihazınızı şirketinizde kanunların talep ettiği tüm kayıtları güvenilir bir şekilde saklayarak istediğiniz kayıtlara hızlıca erişebilirsiniz. 5651 sayılı kanun, internet ortamında hazırlanan yayınların düzenlenmesi ve yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında çıkarılmış bir kanundur. 5651 sayılı kanuna göre loglama internet erişimi sunan kurum ya da kişilerin sundukları hizmeti kullanan kişilerin hareketlerini kaydedebileceği bir sistemdir. Bu durum, kanun ile birlikte zorunlu hale getirilmiştir. Loglamanın kullanılmaması durumunda internet erişimi üzerinden gerçekleşen tüm işlemler hizmeti sunan kişinin sorumluluğundadır. Bu kanun, internet paylaşımı yapan işletme, kurum ve şirketleri koruma amaçlı çıkarılmıştır.
5651 İnternet Kanunu Maddeleri
5651 Sayılı Kanun’un orijinal maddeleri ve yönetmeliklerle sonradan gelen ek maddelerle internet aktörlerinin tanımı ilk defa yapılmış, bu aktörlerin hak ve yükümlülükleri belirlenmiştir. İnternet erişiminin engellenmesine dair esas ve usuller bu kanun ile düzenlenmiştir. Kanun, özel hayatın gizliliği ve güvenliği konusunda da düzenlemeler getirmiş, internet aracılığıyla yayılan bir içerik sebebiyle haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişiler, içeriğin yayından kaldırılmasını isteyebilir ve cevap hakkı kullanabilir hale gelmiştir. Belirtilen katalog suçlara ilişkin şikayetlerin iletilebileceği internet bilgi ihbar merkezi (ihbarweb.org.tr) kurulmuştur. 5651 Sayılı Kanun gereğince gençler ve çocuklar için zararlı olan ve suç teşkil eden kötü içeriklerle mücadele kapsamında loglama ve filtreleme usulü ön görülmüştür.
Kanunun en önemli amacı kurumlar tarafından sunulan internet hizmetinin kimler tarafından ve hangi amaçla kullanıldığının kayıt altına alınmasıdır. Alınan kayıtlar sayesinde kullanıcı tarafından toplu kullanıma sunulan internet hizmeti üzerinden işlenen suçlar ya da yasa dışı işlemler kolayca bulunabilecektir. Bu yüzden kurumlar tarafından tutulan kayıtların ayrıntıları, tutarlılığı, kullanılan süre bilgileri sonradan değiştirilmemesi için zaman damgası (HASH) ile korunması ve bu kayıtların geriye dönük olarak 1 yıl süre ile saklanması büyük önem arz etmektedir. Kurum tarafından yapılacak bu loglama yani kayıt altına alma işlemi sayesinde; siber suçların ve yasalara aykırı içeriklerin önüne geçilmesi, bu tür işlemlerin kimler tarafından, nereden ve hangi zaman aralıklarında gerçekleştirildiğinin tespiti ve takibi kolay bir şekilde yapılabilmektedir.
İncelemek isterseniz: https://www.nesilteknoloji.com/ag-cozumleri/